Dobermann – Πρότυπο Φυλής

ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ


Πρότυπο Φυλής           FCI            No 143


Καταγωγή : Γερμανία.
Είδος : Σκύλος συντροφιάς προστασίας & εργασίας.
Κατάταξη Δ.Κ.Ο. :
Ομάδα 2 ( Πίντσερ & Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Ορεινοί Σκύλοι & Βοοφύλακες )
Τομέας 1 ( Πίντσερ & Σνάουτσερ )
Υπόκειται σε Εξετάσεις Εργασίας


ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Ντόμπερμαν είναι η μόνη Γερμανική Φυλή η οποία φέρει το όνομα του δημιουργού της (αρχικού εκτροφέα της), Φρήντριχ Λιουϊς Ντόμπερμαν ( 02.01.1834 – 09.06.1894 ). Πιστεύεται ότι ήταν φοροσυλλέκτης, διαχειριστής σφαγείου και μερικής απασχόλησης κυνοσυλλέκτης, νομίμως εντεταλμένος να περισυλλέγει αδέσποτους σκύλους. Εξέθρεψε ζώα από το κυνοκομείο του που ήταν ιδιαίτερα οξύθυμα. Τα αποκαλούμενα “χασαπόσκυλα” τα οποία ήδη θεωρούνταν σχετικώς καθαρόαιμη φυλή κατά την εποχή εκείνη, έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην καταγωγή της φυλής του Ντόμπερμαν. Αυτοί οι σκύλοι ήταν ένας ηρωικός τύπος Ροτβαΐλερ, αναμεμιγμένοι με έναν τύπο ποιμενικού που υπήρχε στη Θουριγκία και ήταν μαύρος με ερυθρωπά σημάδια στην απόχρωση της σκουριάς.
Ο Herr Dobermann εξέθρεψε αυτό το μίγμα σκύλων στην δεκαετία του 1870. ‘Έτσι απέκτησε την “φυλή του” όχι μόνον οξυδερκή-εναργή αλλά και πολύ προστατευτικά σκυλιά εργασίας και οικογενειακοί σκύλοι. Η εκτεταμένη χρήση τους στα αστυνομικά καθήκοντα οδήγησε στο προσωνύμιο “σκύλος χωροφύλακας”. Χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι για τον έλεγχο μεγάλων επιβλαβών τρωκτικών. Σ’αυτές τις συνθήκες ήταν επόμενο ότι το Ντόμπερμαν αναγνωρίσθηκε επίσημα σαν Αστυνομικός σκύλος περί τις αρχές του αιώνα. Η φυλή Ντόμπερμαν επιζητεί ένα μέσου μεγέθους, πανίσχυρο, μυώδη σκύλο. Παρά τη μάζα του είναι κομψός και αριστοκρατικός, κάτι εμφανές στις γραμμές του σώματός του. Πρέπει να είναι εξαιρετικά κατάλληλος ως σύντροφος, σκύλος προστασίας και εργασίας και επίσης ως οικογενειακός σκύλος.ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το Ντόμπερμαν είναι μέσου μεγέθους, ισχυρό και μυώδους κατασκευής. Με τις κομψές γραμμές του σώματος, την περήφανη κορμοστασιά και την αποφασιστική του έκφραση, συμμορφούται προς την ιδανική (ιδεατή) εικόνα του σκύλου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
Το σώμα του Ντόμπερμαν δείχνει σχεδόν τετράγωνο, ιδιαίτερα στ’αρσενικά. Το μήκος του σώματος που μετριέται από την άρθρωση του ώμου έως το πίσω άκρο της λεκάνης δεν είναι πάνω από 5% μακρύτερο του ύψους από το ακρώμιο έως το έδαφος στους αρσενικούς, έως 10% στους θηλυκούς.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ
Η διάθεση του Ντόμπερμαν είναι φιλική και ήρεμη. Πολύ αφοσιωμένο στην οικογένεια, αγαπά τα παιδιά.
Μέσο ταμπεραμέντο και μέση οξύτης (διέγερση) είναι επιθυμητή.
Μέσο επίπεδο ερεθισμού είναι το ζητούμενο, με καλή επαφή με τον ιδιοκτήτη. Εύκολα εκπαιδεύσιμο, το Ντόμπερμαν απολαμβάνει την εργασία και έχει καλή εργασιακή ικανότητα, θάρρος και σκληρότητα. Οι ιδιαίτερες αρετές (αξίες) της αυτοπεποίθησης και φοβίας απαιτούνται, όπως επίσης και προσαρμοστικότητα και προσοχή προς το κοινωνικό περιβάλλον.


ΚΙΝΗΣΗ
Η κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εργασιακή ικανότητα και για την εξωτερική εμφάνιση επίσης . To βήμα είναι ελαστικό, κομψό, ευέλικτο, ελεύθερο (άνετο) και καλύπτει έδαφος. Τα εμπρός σκέλη εκτείνονται προς τα έξω όσο περισσότερο είναι δυνατόν. Το πίσω άκρο παρέχει μεγάλης έκτασης και απαραίτητα ελαστική ώθηση. Το εμπρός σκέλος της μίας πλευράς και το πίσω της άλλης κινούνται προς τα εμπρός ταυτόχρονα. Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη ράχη, τους τένοντες και τους συνδέσμους / αρθρώσεις.

ΔΕΡΜΑ
Το δέρμα εφαρμόζει σφικτά σε όλο το σώμα και είναι καλής χρωστικής .

ΜΑΝΔΥΑΣ
Τρίχωμα
Η τρίχα είναι κοντή, σκληρή και χονδρή. Κείται σφιχτά και λεία και είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη πάνω σε όλη την επιφάνεια. Υποτρίχωμα δεν επιτρέπεται .
Χρώμα
Το χρώμα είναι μαύρο ή καστανό, με ερυθρόχρωμα της σκουριάς (πύρινα) ευκρινώς καθορισμένα και διαυγή σημάδια. Σημάδια στο ρύγχος, κηλίδες στις παρειές και στην κορυφή των φρυδιών , στο λάρυγγα, δύο σημάδια στο εμπρός μέρος του στήθους, στα μετακάρπια, τα μετατάρσια και τα πόδια, το εσωτερικό των μηρών τους βραχίονες και κάτω από την ουρά.

ΜΕΓΕΘΟΣ & ΒΑΡΟΣ
Ύψος : Στο ανώτατο σημείο των ακρωμίων
Αρσενικοί : 68-72 εκ.      Θηλυκοί : 63-68 εκ.  Τα μεσαία ύψη είναι επιθυμητά.
Βάρος :
Aρσενικοί περίπου 40 – 45 κιλά    Θηλυκοί περίπου 32 – 35 κιλά

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Κάθε απομάκρυνση από τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η αυστηρότης με την οποία το σφάλμα πρέπει να αντιμετωπίζεται, να είναι ακριβή αναλογία με το βαθμό της απόκλισης.
Γενική Εμφάνιση : Αντιστροφή της σεξουαλικής εντυπώσεως. Υπερβολικό βάρος. Υπερβολικό μήκος σκελών. Αδύναμα οστά.
Κεφαλή : Πολύ βαριά. Πολύ στενή. Πολύ κοντή. Πολύ μακριά. Υπερβολικό ή λίγο “στοπ”. Ρωμαϊκή (κυρτή) μύτη. Κακή κλίση της κορυφής του κρανίου. Αδύναμη κάτω γνάθος . Στρογγυλά ή σχιστά μάτια. Ανοικτόχρωμο μάτι. Παρειές πολύ βαριές. Χαλαρά χείλη. Μάτια πολύ ανοιχτά ή πολύ βαθιά στις κόγχες. Αυτί πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά τοποθετημένο. Ανοιχτή (χαλαρή) γωνία στόματος.
Λαιμός : Eλαφρώς βραχύς. Πολύ βραχύς. Χαλαρό δέρμα γύρω στο λάρυγγα. Λωγάνιο (προγούλι). Πολύ μακρύς (όχι σε αρμονία). Αδύναμος λαιμός.
Σώμα : Ράχη όχι σφικτή. Πεσμένοι γοφοί. Κοίλη ράχη. Κυρτή ράχη. Ανεπαρκής ή υπερβολική καμπύλη πλευρών. Ανεπαρκές βάθος ή εύρος θώρακα. Ράχη πολύ μακριά στο σύνολο. Ανεπαρκής ανάπτυξη στήθους εμπρός (προστέρνου). Έμφυση ουράς πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά. Πολύ λίγο ή υπερβολικά ανασυρμένο υπογάστριο.
Μέλη / άκρα : Λίγη ή υπερβολική γωνίωση εμπρός ή πίσω σκελών. Χαλαροί αγκώνες. Αποκλίσεις από την τυπική στάση και μήκος των οστών και των αρθρώσεων / συνδέσμων. Πόδια πολύ κοντά το ένα στο άλλο ή πολύ ανοιχτά . Συγκλίνοντες ταρσοί (“αγελάδας”), ανοιχτοί / απλωμένοι (χαλαροί) ταρσοί. Ανοιχτά ή μαλακά πέλματα, στραβά δάκτυλα ανοιχτόχρωμα νύχια.
Τρίχωμα : Σημάδια πολύ ανοιχτόχρωμα ή όχι σαφώς καθορισμένα. “Μουτζουρωμένα” (σβησμένα) σημάδια. Μάσκα υπερβολικά σκουρόχρωμη. Μεγάλη μαύρη κηλίδα στα σκέλη. Σημάδια στο στήθος ελάχιστα ορατά ( δυσδιάκριτα ) ή πολύ μεγάλα . Τρίχα μακριά μαλακή, σγουρή ή θαμπή / ξηρή . Λεπτό τρίχωμα .Άτριχες περιοχές. Μεγάλες “τούφες” τριχώματος, ιδιαιτέρως πάνω στο σώμα. Εμφανές υποτρίχωμα.
Χαρακτήρας : Aνεπαρκής αυτοπεποίθηση . Πολύ υψηλό ταμπεραμέντο. Πολύ υψηλή οξύτης. Πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό όριο ερεθισμού / αντίδρασης.
Μέγεθος : Απόκλιση μεγέθους έως και δύο εκατοστόμετρα από το πρότυπο πρέπει να επιφέρει υποβάθμιση του χαρακτηρισμού ποιότητας (αξιολόγηση).
Κίνηση : Ασταθής. Περιορισμένο ή σφιγμένο βήμα. Πλαγιοσυγχρονισμός (βήμα “καμήλας”).

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
Γενικά :
 Έντονη αναστροφή των σεξουαλικών χαρακτηριστικών / εντυπώσεων
Μάτια : Κίτρινα μάτια ( αρπακτικού πτηνού ). Διαυγές / υδατόχρωμο μάτι.
Οδοντοστοιχία : Προγναθισμός. Επίπεδο δάγκωμα ( Λαβιδοντία ). Υπογναθισμός. Έλλειψη ( απουσία ) οδόντων.
Τρίχωμα : Λευκά σημάδια. Έντονα μακρύ & κυματιστό τρίχωμα. Έντονα λεπτό τρίχωμα ή μεγάλες άτριχες περιοχές.
Χαρακτήρας : ‘Έντρομα νευρικά & επιθετικά ζώα.
Μέγεθος : Σκύλοι περισσότερο από δύο εκατοστά πάνω ή κάτω από το πρότυπο.

Σημείωση : Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο φανερά φυσιολογικούς όρχεις τελείως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.